jedlo- rozdiely v surovinach 1. zelenina 2. ovocie

Rozhodla som sa pisat o zvlastnostiach japonskych surovin, pretoze varim kazdy vecer, a v Japonsku ma mnoho surovin bud inu podobu, alebo ich vobec nezozeniete, na druhu stranu, a toto je ten castejsi pripad, su bezne suroviny, ktore mimo japonska ani neexistuju, preto maju len japonske meno…

Ludia si ani neuvedomuju, ze beru ako samozrejmost, ze v okolitych krajinach sa musi pouzivat nieco tak a onak, ze to predsa musi byt dostupne, lebo je to… no pretoze to je proste samozrejmost! Komu by napadlo, ze niekde nepredavaju vanilkovy cukor??? Preto som spisala zoznam potravin, ktore su v japonsku bud ine, nie su vobec, alebo sa namiesto nich pouziva nieco ine.

1.Zelenina:

Je mala — neviem ci je to neurodnou podou, ale mnohe druhy zeleniny ako brokolica, baklazan, uhorky, atd su strasne male. obcas vidim velku zeleninu, ale to je potom s najvacsou pravdepodobnostou z dovozu z Ameriky…

hovorim to preto, lebo je na druhu stranu aj dost draha, teda obcas mam vnutorny boj, ci si mam kupovat predrazenu pidibrokolicu…najma paradajky (a sladka paprika) su strasne drahe. nie su sice take pidi ako ina zelenina, ale kto by preboha dal 2 eura za jednu paradajku. potom samozrejme robia manevre, ze pozeram “oo, ake lacne” a potom si pozriem prefekturu povodu Ostrov stastia, trhnite si nohou… Takze, basically kupovat zeleninu ide dost do penazi, preto je asi lepsie kupit si skor original japonsku zeleninu, riasy alebo vselijake susene vecicky, ale k tomu sa dostanem neskor…

Co je dost nezvyk je, ze sa zelenina predava po kusoch, alebo v baleniach po 4,5 kusoch, ako napr. zemiaky alebo pidibaklazany. ked slovak pride do obchodu a pozera, “de su krumple?!” a daju mu do ruky balicek piatich zemiakov, pozrie sa na japoncov, “si robite srandu? s tymto co mam robit???” teda to boli aspon moje pocity… ale asi tak isto sa citi japonec, ked mu daju do ruky nase kilove balenia ryze, pretoze tak ako my kupujeme zemiaky v 2 az 5 kilovych baleniach, tak japonci kupuju ryzu. predsalen ju jedia takmer kazdy den. japonska domacnost bez ryze, no to si neviem ani predstavit, aj ked sa musim priznat, ze sa mi raz stalo, ze som kupila vsetko okrem ryze, lebo ved “ryzu maju vsade”, a nakoniec ryze nebolo (ale to bolo u ryuugakseijiek na byte, u japoncov by sa to urcite nikdy nestalo :P) to bolo teda riadne fopa…

Plus k zemiakom… neviem, ci si to vsimli aj ostatni, ale podla mna su japonske zemiaky dost nekvalitne. poznam to podla farby. znamy, co vyrastal na dedine hovorieval, ze biele zemiaky sa davaju prascom, lebo su z pody, co uz nema ziadne ziviny. japonske zemiaky ktore sa mne dostali pod ruku boli takmer uplne biele, nemali poriadne chut a boli strasne sypke. zemiakova kasa chuti divne a obycajne varene zemiaky tiez nemaju chut… japonske zemiaky treba vediet dobre spracovat, ale podla mna sa nedaju jest len tak. myslim, ze nove zemiaky som videla v obchode len raz, ale to sa uz nepamatam, ci chutili inac…

Dalsia vec, s ktorou ludia asi vacsinou nepocitaju je, ze japonsko je strasne zatazene na sezonne produkty a takisto aj niektore druhy zeleniny sa daju zohnat len pocas sezony ako napr. repa. neviem cim to je ale aj karfiol sa mi tazko zhana. moznoze je to len tym, ze to nemaju, len ked to vyslovene idem kupit… ze spargle su sezonne sa nemeni ani na slovensku…

Naopak zelenina, co je, pokial viem, tradicne japonska, resp som ju pred prichodom do japonska vobec nepoznala je renkon ( lotosovy koren), edamame (nieco medzi hraskom a fazulou), myouga (vyzera to ako maly ruzovozeleny pucik/vyhonok), nira (da sa pomylit s pazitko-porom), kabocha- mala sladka orandzova tekvica z ktorej sa robia aj sladkosti, rozne druhy sladkych zemiakov, kopa hribov, rias atd. Dala som si za ulohu naucit sa pouzivat vsetky tieto nezname zeleniny, co je dost tazke, kedze u mnohych ani neviem ako chutia. takze moja taktika teraz je kupit si hocico a doma si na to vygooglit daky recept 😛

2. ovocie

O ovoci sa toho az tak vela pisat neda, mozno tak to, ze je tiez strasne drahe, najma cervene hrozno, ale na druhu stranu je aj strasne dobre. japonske hrozno ma obrovske bobule a nema semienka. ceny hrozna sa pohybuju medzi 4 a 10 eurami. predpokladam, ze to hrozno za 10 eur musi chutit ako nekrat padajuci z neba po anjelych kridlach, ale bohuzial sa to nikdy nedozviem, lebo… kto by preboha daval 10 eur za hrozno?!!! moznoze ked sa mi narodi dieta, tak si na oslavu vyzmikam hrozno rovno do ust, namiesto vina :PHej, a este marhule a japonske hrusky su tiez dost drahe (aj ked nemaju na hrozno), ale ako hovorim, su strasne kvalitne. resp. su obrovske a vsetky rovnakej velkosti. inymi slovami, cim vacsie a dokonalejsie, tym drahsie.

Ludia, co mate podobne, alebo naopak ine skusenosti komentujte. Obviosly, toto je moj osobny blog, kde pisem svoje osobne skusenosti z Tokya, Kamakury a Osaky. predsa len japonsko je velke, mozno je to niekde inak?

Advertisements
Posted in wtf japan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: